gtag('config', 'AW-1035581183'); -->

Yleisiä ohjeita kasvien hoitoon

Yleisiä ohjeita kasvien hoitoon

Nykyään huonekasvit tuotetaan suurissa määrissä ja isoissa kasvihuoneissa,ja on olemassa hyviä yleisiä ohjeita kasvien hoitoon. Ne kasvatetaan turpeessa ja mahdollisimman pienissä ruukuissa, jotta pieneen tilaan saataisiin mahdollisimman paljon kasveja. Tämän takia kasvi yleensä kannattaa pian oston jälkeen istuttaa uudelleen kasville sopivaan kasvualustaan ja sopivan kokoiseen rukkuun.

Kasvien lannoittamisessa kannattaa noudattaa valmistajan antamia ohjeita. Pääsääntö on, että kasveja lannoitetaan kasvukaudella, joka alkaa keväällä ja loppuu syksyllä. Poikkeuksena ovat vähän ravinteita tarvitsevat kasvit, kuten esim. kaktukset ja mehikasvit, sekä orkideat, joita ei lannoiteta kukinnan aikana. Liikalannoitus on muutenkin haitallista. Lannoita mielummin hieman liian vähän kuin liian paljon.

Markkinoilla on nykyään valmiiksi sekoitettuja multaseoksia eri kasvilajien tarpeisiin. Hiekkapitoinen kaktusmulta on tarkoitettu kasveille, jotka tarvitsevat hyvin läpäisevän kasvualustan. Orkideamulta on omiaan hyvin ilmavaa kasvualustaa vaativille kasveille. On kasveja jotka vaativat alhaisen ph-arvon, eivätkä siedä kalkkia. Tällaisille kasveille on tarkoitettu havu-rodomulta. Tarvittaessa voidaan myös sekoittaa eri multalaatuja keskenään.

Jouluruusu valkoisessa kuitukankaassa
Jouluruusu on yksi joulunajan vaihtoehtoisista ruukkukukista.

Tuholaiset

Huonekasveillamme esiintyy erilaisia tuholaisia. Niiden torjuntaan voidaan käyttää kemiallisesti valmistettuja torjunta-aineita,  joita käytetään valmistajan antamien ohjeiden mukaisesti. Tuholaisia voi torjua myös kotikonstein.  Saippuvesi- tai etikkavesiliuosta voi sumuttaa kasvien pinnalle. Tärkeää on muistaa sumuttaa liuosta myös lehtien alapinnalle, sillä tuholaiset oleilevat usein lehtien alapinnalla.  Anna liuoksen vaikutaa noin tunnin, jonka jälkeen se huuhdellaan pois. Tämä käsittely pitää toistaa muutamaan otteeseen. Etikkavesiliuosta voidaan myös sivellä siveltimellä kasvin pinnalle.

 

 

Hoito-ohjeissa käytetyt lähteet:

Huonekasvit, Katarina Stenman & Anders Wennström
Helpot huonekasvit, Paul Williams
Kodin kukoistavat kasvit, Visa Lipponen & Seppo Hilpo
Krukväxter från mormors tid, Ulla Beyron