Kukkakimpun hoito-ohjeet

Kukkakimpun hoito-ohjeet

Toiko lähetti kauniin kukkatilauksen? Kiva kuulla!

Mitkä tämän kukkakimpun hoito-ohjeet ovat, saatat miettiä? Miten leikkokukkia oikein hoidetaan?

Leikkokukkakimput matkustavat yleensä kosteuspaperiin ja -pussiin paketoituna, ja niiden mukaan on pakattu leikkokukkavirkiste. Lähettien matkassa kulkevat kimput on sidottu tuoreista kukista, ja kukkien paketissa viettämä aika pyritään pitämään mahdollisimman lyhyenä. Kkuten ihmisilläkin, matkanteko saattaa kuitenkin uuvuttaa leikkokukkiakin! Mitä siis tehdä, jotta saat upeat leikkokukat kestämään mahdollisimman pitkään? Kokosimme yleishyödylliset kukkakimpun hoito-ohjeet, jotta voit nauttia kukista mahdollisimman pitkään.

Mikäli kukka on pakattu sellofaaniin ja matka jatkuu edelleen, raota sellofaania kuitenkin niin että kukat saavat hengittää – sellofaani kun toimii vähän kasvihuoneen tavoin ja lämpimällä ilmalla paketin sisällä lämpötila saattaa nousta.

Kun olet valmis laittamaan kukat maljakkoon, avaa paketti varovasti ja varo kääntämästä kukkapakettia ylösalaisin, jottei pussiin pakattu kosteus pääse valumaan paketista ja sotkemaan paikkoja. Poista kaikki pakkauspaperit sekä varsien ympärille sidottu kosteuspussi ja -paperi, mutta varo leikkaamasta auki narua, jolla kimppu on sidottu kiinni – muuten sinulla on käsissäsi DIY-kukkakimppu itse kasattavaksi.

Oikeanlainen maljakko korostaa kimppua

Valuta kukille uutta raikasta vettä sopivankokoiseen maljakkoon – korkea maljakkokin voi olla pienelle kimpulle sopiva, kunhan kukkakimppu istuu maljakkoon nätisti ja kaikki varret yltävät veteen.

Ennenkuin laitat kimpun maljakkoon, leikkaa terävällä veitsellä varsiin uudet imupinnat viistosti, eli poista parin sentin mittainen pala varsista. Voit käyttää myös tarkoitukseen sopivia leikkureita, mutta vältä saksia sillä ne saattavat olla usein enemmän haitaksi ja painaa imupinnat lyttyyn ja rikkoa kukkavarren. Jos olet kiireessä, leikkaa uudet imupinnat edes kukkien varsiin – nämä ovat usein kimpun paksuimmat varret. Näin kukat kestävät pidempään. Kannattaa myös katsoa, että vettä on sidontakohtaan asti, jolloin vettä on alkujaan jo riittävästi kaikille varsille. Olet varmasti kuullut myös joskus eri kasvien erilaisista vaatimuksista veden lämpötilan suhteen? Jotkut kasvit tykkäävät kuulopuheiden mukaan myös niille juttelemisesta. Niin tai näin, pärjäät varsin hyvin raikkaalla viileähköllä vedellä sen kummemmin stressaamatta.

On luonnollista että jotkin kukkalajikkeet kestävät pidempään kuin toiset. Osana kimpun elinkaarta on siis tärkeää että poistat huonoksi menneet kukat, vaihdat vettä säännöllisesti ja peset maljakon, jos haluat nauttia kimpusta mahdollisimman pitkään. Mikäli haluat oppia leikkokukista lisää, esimerkiksi Marttojen sivuilta löytyy lisää tietoa.

Laita hyvä kiertämään – tilaa kimppu valikoimastamme jo tänään.

 

Leikkokukkien hoito
Floristi on koonnut kimpun ajatuksella – älä siis vahingossa leikkaa sidontanarua poikki.